onsdag 25 augusti 2010

Ledarskapets roll kan inte överskattas

Vid morgonens frukostmöte berättade Jöran Hägglund, näringsdepartementet och Jan Åke Jonsson, Saab, hur det gick till när Saab räddades. Vi fick den riktiga historien, inte den som förmedlats via media. En spännande historia med många intrikata situationer och tuffa beslut.

Framgångsfaktorerna för det lyckade resultatet bygger på sunt förnuft, en tydlig vision och brinnande engagemang för det man tror på. Något som kanske inte alltid är lätt att hålla sig till när det blåser hårda vindar och när många har synpunkter på hur problem ska lösas. Avslappnat berättade de om vad som fört det här projektet i hamn. Som vanligt inga revolutionerande nya insikter men bekräftelse på att uthållighet, tydliga strategier. Ärlighet mot sig själv och tydlighet mot de man jobbar nära är nyckelfaktorer för att lyckas. Att ha långsiktiga strategier och beredskap för snabba kast – snabbhet och flexibilitet i ledarskapet och i organisationen var något båda lyfte som viktiga egenskaper.

De är också överens om att politiken och näringslivet har mycket att lära av varandra. Att vi måste lära oss att umgås på ett strukturerat sätt och öka förståelsen för varandras olika roller och behov. Lika viktigt som ett tydligt ledarskap har varit under krisen lika viktigt är det med kontinuitet nu efter krisen.

Intrycken från morgonen bekräftar vårt eget regionala arbete där Regionförbundet och Länsstyrelsen tillsammans med näringslivet fortsätter de strategiskt viktiga samtalen för länets utveckling. Vårt Regionala Forum har kick-off den 2 september.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar