tisdag 24 augusti 2010

Utredd verksamhet sedan slutet av 50-talet

Behövs länsstyrelsen eller kan man rationalisera bort denna 376-åriga institution? Ja, det ska väl inte vi som verkar inom myndigheten svara på. Men helt klart är att dessa ständiga utredningar om länsstyrelsen, som pågått sedan 50-talet, påverkar vår vardag och i viss mån kanske också vår effektivitet.

Under landshövdingemötet i Nyköping tidigare idag diskuterade vi, i skenet av Mats Sjöstrands utredning, återigen länsstyrelsens framtida roll. Kommen från näringslivet där förändringstakten bestäms av marknaden, förvånas jag över hur man kan utreda en fråga i 50 år utan att komma framåt. Iställer för att lägga kraft och energi på frågan om vårt excistensberättigande borde fokus läggas på hur vi och andra myndigheter bättre kan möta omvärldens krav och underlätta vardagen för de vi är till för. Just detta blev en del av diskussionen under kvällens arbetsmiddagen med Maud Olofsson.

Samtalet är en fortsättning på de rundabrodssamtal, med temat "Så gör vi Sverige konkurrenskraftig!", som Näringsdepartementet, med Maud Olofsson, Ola Alterå och Jöran Hägglund i spetsen, bjöd in till i våras. Handplockade ledare från industrin, finansvärlden och myndigheter har deltagit i samtalen. Under kvällen fick en handfull av oss ta del av de synpunkter som kommit fram under de olika samtalen. Mötena har dokumenterats och kommer så småningom att mynna ut i en rapport, ett verktyg, ett arbetsdokument. Jag är glad att få vara en del av detta och glad att rapporten så väl speglar det vi diskuterat och det vi tycker är viktigt för att Sverige ska bli ett konkurrenskraftigt land.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar