tisdag 31 augusti 2010

Förenkla för företagen








I en bred process med deltagare från alla länsstyrelser, Tillväxtverket, Näringslivets regelnämnd, Tillväxtanalys, Konultföretaget Rambüll, Näringsdeparementet och Sveriges Kommuner och Landstingsjösatte vi igår och idag regelförenklingsuppdraget som Länsstyrelsen i Kronoberg fått av regeringen.




Uppdraget innebär inte att i första hand inventera krångliga regler. Budskapet från Näringsdepartementet är tydligt - tänk inte regler, tänk förenkla, tänk utanför boxen - det finns fler lösningar än problem. Målet är en mätbar förändring i företagens vardag där tid och resurser frigörs för nya idéer, utveckling och tillväxt.

Företagen möter Länsstyrelserna oftare än andra myndigheter och vårt uppdrag handlar om att hitta metoder, system och verktyg som förbättrar relationen till företagen. Tillämpning, attityd och bemötande av de vi är till för får bli ledorden i arbetet.
I förstudien, som ska redovisas till regeringen i december, ska vi lista inom vilka verksamhetsområden vi bör lägga fokus, vi ska ge förslag på särskilda insatser (tex ökad kunskap och förståelse för företagens behov), föreslå hur förenklingsarbetet kan/bör organiseras och samordnas mellan länsstyrelserna, ge förslag på hur vi bör samverka med andra statliga myndigheter och kommuner, och hur återkopplingen till regeringen ska utformas samt ge förslag på delmål och indikatorer.

Under kick-offen har vi med proffsiga föreläsare, inspiratörer och moderatorer lotsats genom uppdraget och kommit en bra bit på väg. Nu gäller det för alla kontaktpersoner på länsstyrelserna att förankra och påbörja arbetet i den egna organisationen. Den 16 november följer vi upp höstens arbete och den 17 december ska uppdraget redovisas till regeringen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar