torsdag 12 augusti 2010

Kina har gått om USA i CO2-utsläpp


Bilderna visar onsdagens möte med Changxing och Huzhou - den kinesiska maten är spännande, på dagens meny stod bla av anktunga, vildsvinsmage, vinägerkokt tuppfot och soppa på silverfisk.

Häromdagen kunde man på den kinesiska regeringens hemsida läsa att man i september stänger drygt 2 000 industrier pga av för höga utsläpp eller hög energiförbrukning. Är det något som är påtagligt under vår rundresa i Shanghaiområdet är det just fokuset på miljö- och energieffektiva lösningar. Alla vi träffat har lyft klimatutmaningen och de flesta känner väl till den svenska kompetensen inom detta område och vet att vi ligger tekniskt långt framme. Det ger Sveriges och regionens företag stora möjligheter. I Sverige har vi ett systemtänkt och en helhetssyn som man saknar i Kina. Vi har mycket att bidra med både från näringslivets sida och från de offentligas – och det är fler än rena miljöteknikföretag som har erfarenhet, kunskap och tekniska lösningar att erbjuda.

Vid dagens arbetsmöte, med Kalmar Läns samarbetspartner Changxing provinsen, blev det särskilt tydligt att vi kan vara en del av lösningen på de miljöutmaningar man står inför. Uthålligheten i Kalmars samarbete med Changxing kommer att ge resultat. Vi tre övriga regioner – Blekinge, Jönköping, Kronoberg – kommer till en krattad manege som vi genom samarbetet kring satsningen på Världsutställningen nu får tillträde till. Jag är övertygad om att VIP-dagarna, för de ledande kinesiska ledarna, i den svenska paviljongen kommer att öppna helt nya dörrar för vårt näringsliv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar