tisdag 10 augusti 2010

Miljöfrågorna högt upp på den kinesiska dagordningen

Bioenergi, hållbart byggande, vattenrening och avfallshantering kommer att vara några av de frågor Småland/Blekinge lyfter under VIP-dagarnaVärldsutställningen i Shanghai i oktober. Att dessa frågor står högt upp på kinesernas dagordning har länge varit känt. Att regeringen så tydligt pekar med hela handen som man gör nu när man hotar stänga över 2000 fabriker är dock något nytt. I gårdagens SVD-artikel framgår att regeringens beslut att stänga nästan 2000 företag är en del i Kinas försök att minska utsläppen och att modernisera industrin. 2 087 bolag inom stål, aluminium, cement, kol och gas tvingas stänga i slutet av september. Informationen finns sedan i söndags på det kinesiska departementet för industri och informationstekniks hemsida. Läs mer i SVD-artikeln

Första dagen av vår rundresa i Shanghaiområdet är nu avklarad. Direkt efter anskomsten till Shanghai uppdaterade vi veckans program, som finns att läsa i mitt veckobrev på Länsstyrelsens hemsida. Därefter träffade vi ledningen för Shanghai Municipal Commission of Economy and Informalization för att informera om våra VIP-dagarVärldsutställningen i Shanghai. Det blev intressanta diskussioner om vad Småland/Blekingeregionen har att erbjuda. Den första kontakten är nu tagen och vi hoppas få se delegationen som våra gäster på seminariet i oktober. Helt klart står att samarbetet mellan våra regioner och att presentera oss som Småland/Blekinge är en styrka. Storleken, erfarenheten och bredden ger tyngd.

Kvällen tillbringade vi tillsammans med generalkonsul Bengt E Johansson, som följer med oss på flera av veckans besök. Hans långa erfarenhet av Asien är oerhört värdefull för oss. Han kan det kinesiska näringslivet och har ett brett kontaktnät bland de svenska företagen och framförallt kan han kulturen och de politiska vägarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar