fredag 5 februari 2010

När människor möts blir idéer till verklighet

Ja, gårdagens intensiva program på residenset besannar verkligen hur viktiga de personliga mötena är. Sociala medier till trots. Från tidig morgon till sen kväll samlades olika grupper under olika teman. Först ut var frukostmöte med Framtid Kronoberg där dagens tema var utbildning. Lite passande med tanke på att regeringen i början av veckan förordnat Karin Pilsäter som ny statssekreterare med ansvar för vuxenutbildning, yrkesutbildning, folkbildning och studiestödssystemet. Det visar hur viktig den här frågan är. Kompetens, utbildning och entreprenörskap var som sagt den röda tråden.

Per Arne Andersson, som är skolansvarig på SKL inledde med ett otroligt intressant föredrag om vad som gör skolor framgångsrika, inga konstigheter egentligen eller vad sägs om;
• Bra ledarskap – politiker, tjänstemän, rektorer, lärare
• Vågar lyfta fram komptenta lärare
• Har höga förväntningar på alla
• Följer upp och utvärderar
• En medveten satsning på kulturen, fungerande relationer
• Tydlig ansvarsfördelning
• Fångar upp barn med svårigheter – ger plats för överpresterande elever
• Har enats om skolans mål

Därefter berättade UF om sin vision att ge alla gymnasieelever möjligheten att starta, driva och lägga ner ett eget företag. Bara att helja på och stötta så mycket det går!
Hur entreprenörskap i skolan fungerar berättade representanter för Procivitas. Fler borde ta efter!

Nästa spännande tillställning var samtal och diskussion med representanter från alla kommuner i länet hur vi kan bli bättre på att ta hand om ensamkommande barn. Och hur vi med gemensamma ansträngningar kan hjälpas åt att integrera nya svenskar i samhället och därmed ta vara på deras kompetens och erfarenheter. Livliga diskussioner med stor samstämmighet präglade dagen. Tillsammans och med en prestigelöshet har vi chans att bli bättre än tidigare.

Om idéer flödat under dagen var det inget mot det som hände under kvällen. Hela Residenset fylldes av unga förväntansfulla tjejer. Uf-ungdomarna Emmas, Nikolinas och Hannas dröm om ett inspirationsseminarium för andra unga tjejer gick i uppfyllelse. Med ett späckat program, högt tempo, tid för mingel och god mat var det 60 nöjda tjejer som sent på torsdagskvällen lämnade Residenset. Fulla av beundran för bland andra Camilla Ljungberg, uppfinnare av den lilla finurliga upphängningsanordningen pluring.

Tänk så viktigt det är med fysiska mötesplatser, och så fantastiskt det är att få bjuda på Residenset!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar