fredag 2 november 2012

Ett efterlängtat Resecentrum invigdes - klipp från Regionförbundets Veckobrev nr 16


Hämta hela Regionförbundets Veckobrev nr 16 www.rfss.se
----------Alvesta Rese-centrum har invigts och många gläds åt att projektet äntligen är genomfört.
- Ett stort grattis och ett stort lycka till här i Alvesta, sa infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd i sitt tal vid invigningen.


I ett regnruskigt Alvesta samlades under torsdagskvällen förväntansfulla åhörare utanför stationshuset för att fira invigningen av nya Alvesta Resecentrum. Konferencier Lisa Syrén berättade om förväntansfullhet och oväntade möten som ibland kan utspela sig i stationsmiljöer, då människor möts som är påväg åt olika håll. Hon välkomnade också bland annat infrastrukturministern och kommunstyrelsens ordförande i Alvesta, Mats Johnsson, upp på scenen.

Bygget av Alvesta Resecentrum har skett i två etapper. Under 2011 förbereddes kontaktledningsarbeten och under 2012 har en gångbro byggts samt förbindelser ner till de två plattformarna som leder till spåren. Nu kan alla resenärer komma till olika plattformar och tåg på ett säkert sätt via hissar, trappor och rulltrappor. Gångbron ökar inte bara säkerheten utan också tillgängligheten till stationsområdet. Förhoppningen är att detta ska göra tågresandet mer attraktivt och locka fler att välja tåget som färdsätt, vilket också gynnar miljön.

Bygget har dessutom medfört att Alvesta kommun kan använda utrymmet på andra sidan järnvägen till någonting bra. Där anlägger kommunen en parkeringsplats på området Sjöparken som avlastar Alvesta centrum och ger resenärer möjlighet till långtidsparkering nära stationen.
Regiondirektören har ordet

Det lönar sig att vara ihärdig. Åtskilliga är de lokala och regionala förtroendevalda och tjänstemän som kämpat hårt för att Alvesta resecentrum ska byggas. Det är mycket glädjande att det äntligen har kommit till stånd.

Alvesta resecentrum är ett utmärkt exempel på ett win-win-projekt och ett resultat av uthållighet och samarbete. En dos tydlig politisk vilja och prioritering har blandats med tjänstemäns kreativitet och slit som i sin tur rörts ihop med fler ingredienser i form av finansiering från Alvesta kommun, EU, nationell- och länstransportplan. Samma anrättning skapar möjligheter till regionaltåg i nord- och sydlig riktning samt utökad Öresundstågtrafik på Kust till kustbanan. Alvesta resecentrum, Pågatåg nordost, Krösatåg och Öresundståg är tydliga bevis på att samverkan skapar möjligheter och gör skillnad för södra Småland!

Peter Hogla -------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar