fredag 29 januari 2010

Guldkorn och idéer att ta med hem

Är just nu tillsammans med styrelsen för Astrid Lindgrens Näs i Odense för erfarenhetsutbyte. Med HC Andersens födelsehus som nav har man lyckats skapa unika mötesplatser och upplevelser kring denne mytomspunna man. Hans märkliga liv och sagornas ursprung blir oerhört påtagliga när man strosar i de gamla gränderna.

I Odense lever man dock inte bara på den historiska personen. Kanske är det så att identiteten som den berömde författaren gett Odense också gett mod att satsa på kultur, som sträcker sig långt utanför berättandet och författarskapet!?

2004 tog man ett krafttag och med en bred representation från hela samhället lanserade man en kulturstrategi. Det ovanliga med den är att den inte blev en hyllvärmare utan ett vardagsverktyg för att förverkliga visionen. Samstämmigheten är slående – alla vi träffar - politiker, tjänstemän, kulturarbetare, vittnar om att markeringen som politikerna gjort, genom den tydliga strategin, också blivit verklighet. Engagemanget och kärleken till Odense går inte att ta miste på.

Med en stor portion inspiration och med anteckningsböckerna fulla av guldkorn styr vi i morgon kosan tillbaka till Sverige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar