torsdag 14 januari 2010

Joggingdojor eller sprinterskor?

Sitter och försöker smälta intrycken från dagarna i Helsingfors Tillsammans med IVA-gruppen ”Innovation för Tillväxt” har jag tagit del av Finlands innovationspolitik. I innovationsfrågor lyfts Finland ofta fram och det är inte utan att jag blir lite avundsjuk och frustrerad över deras handlingskraft och beslutsamhet. I globaliseringsrådets rapport lyftes vikten av en tydlig svensk innovationspolitik fram. Den stafettpinnen har IVA-projektet tagit, men det är bara att konstatera att vi ligger en bra bit efter vårt grannland. Där har man redan en nationell innovationsstrategi, med statsministern som ordförande. Ytterligare åtta ministrar och näringslivet utgör styrgruppen.

Finlands industristuktur är ganska lik vår egen och utmaningarna är därmed desamma. Det som slog mig var hur allvarligt de ser på krisen för tillverkningsindustrin. Och hur tydlig man är att kriser behövs för förändring men flera av de vi träffade uttryckte oro över att krismedvetenheten inte är tillräckligt stor för att få till de förändringar som behövs. Kan det vara så hos oss också? Att vi är lite nöjda nu när lågkonjunkturen bottnat? Det gäller att inte tappa fart utan öka för att hänga med i den globala snabba förändringen. Världskartan har ritats om. Produktion kan flytta men Sverige ligger där det ligger och i mitt däri ligger Kronoberg.

Förändringstakten har aldrig varit snabbare än nu. Sverige behöver en gemensam strategi för att klara den globala konkurrensen. Den 26/1 bjuder IVA-gruppen alla regionala samordnare till omvärldsinformation och erbjudande att delta i den fortsatta dialogen för ett mer innovativt förhållningssätt på alla nivåer. Läs mer på http://www.iva.se/Projektverksamhet/Projekt/Innovation-for-tillvaxt/.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar