måndag 24 september 2012

Hur vi kopplar ihop landsbygden med staden, om den innovativa staten,så ser klimatarbetet ut när näringslivet engagerar sig - några axplockav veckan som kommer


Ännu en helg är till ända och det stora huset vid Stortorget har undersökts i varje liten vrå av små nyfikna barn. Hallen har varit fylld av gummistövlar, barnvagnar, nappar och lackskor - härligr rörigt och levande!!

Mötesplatser är viktiga för nya tankar och ideér
Och ofta är det vi som står värd för spännande möten och ofta är det Residenset som är mötesplatsen. Vi är bortskämda med det goda värdskapet och de kreativa salongerna. Men ibland är det bra att lufta sig och låta andra stå för planeringen. Förra veckan gav prov på flera spännande möten om staten och regionen som innovativa motorer för utveckling.

Staten
Regeringens Innovationsråd med uppdrag att stimulera offentliga organisationer att tänka nytt, gav vid tisdagens heldags seminarie många exempel på förbättringar, inte minst vad gäller handläggningstider.

Det gläder mig att vi vid veckans möte med statliga myndigheter kan hälsa Jacob Brandt från rådet välkommen och hoppas på spänstiga diskussioner hur vi kan bli bättre på att ta tillvara på nya innovativa tankar

Och ........ Regionen
Mer innovation och hur man kan stimulera medarbetare att tänka och agera utanför boxen blev det under DesignAction i Pukeberg inslutet av förra veckan. Detta nationella designseminarie inledde fyra upplevelsedagar i Glasriket och jag är inte ensam att konstatera att det händer mycket i Småland och jag kommer att verka för att de olika evenemangen MAT2013, DesignAction och Kulturfestivalen samordnas nästa år. Då knyter vi på riktigt ihop landsbygden med staden!

Klimatarbetet engagerar många
Det pågår många aktiviteter i länet för att minska miljö- och klimatpåverkan. För några veckor sedan var det kick-off på Residenset för GreenCharge med ett trettiotal företagare engagerade för fler elbilar. Denna vecka blir det möte om vindkraft och på onsdag träffas Klimatkommission Kronoberg för möte på Södra Climate Arena - Sveriges första idrottsarena i passivhusteknik!

Invandrares erfarenhet - en tillgång
Innan onsdagen är slut träffas Integrationsrådet på Residenset. Lite nya tankar hur arbetet ska organiseras för bästa effekt är huvudpunkten på agendan. Vid nästa träff, 13 november, kommer bla Ung Omsorg, Rotary och Macken för inspiration hur vi bättre kan integrera nya svenskar i samhället.

Ut i det gröna
På torsdag inleds skördefesten på Öland och med det en massa aktiviteter för utveckling av landsbygden. Tillsammans med vår miljövårdschef Thomas Persson åker jag dit för att på plats med LRF Sydost och Länsstyrelsen i Kalmar att prata bitopskydd och modernt jordbruk.

Glaset fortsätter vara vår angelägenhet
Glasrikeuppdraget tar inte slut för att delrapporten levererats till regeringen. Vid styrgruppsmötet på torsdag kväll med de fyra glasrikekommunerna, de två regionförbunden och Länsstyrelserna i Kalmar och Kronoberg kommer vi att dra upp riktlinjerna för de kommande årens arbete. Uppdraget är att stärka regionen och samordna insatser för destinationen och industrin. Vår Länsstyrelse har den samordnande rollen, Malin Benz-Hellgren håller samman de regionala organisationernas arbete och jag lägger fokus på att samordna nationella myndighetens och aktörers insatser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar