tisdag 17 november 2009

Mångfalden som inspiration

Det blev kö till Residenset i tisdags kväll när Länsstyrelsen bjöd engagerade medmänniskor från frivilligorganisationer till en inspirationskväll med Gillis Herlitz.

Ämnet var Kulturgrammatik och vi var många som fick både energi, inspiration och en hel del aha-upplevelser under föreläsningen. Gillis satte inte bara en gång fingret på våra fördomar och föreställningar. Kulturskillnader har inga gränser och har inte så mycket med nationalitet att göra. Ofta handlar det om okunskap, rädsla och förutfattade meningar. ”Det sitter i väggarna”, var ett exempel på hur vi gömmer oss för att slippa ta ansvar för vårt eget handlande. ”Det sitter inte i väggarna det sitter i oss människor!” Tänkvärt, eller hur?!

Med det här miniseminariet ville vi visa vår uppskattning och ge tillbaka lite till några av alla som många gånger helt ideellt ställer upp och hjälper till att underlätta integrationen för nya svenskar. Med sitt engagemang ger dom samhället en möjlighet att ta tillvara på värdefull kompetens och erfarenhet som de nya länsborna för med sig.

Om några år går den stora kullen 40-talister i pension och vi står inför ett stort generationsskifte. Då 2011, 2012 kommer all kompetens att behövas och alla nya svenskar är en enorm resurs som vi ska värna och lyfta fram.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar