söndag 15 november 2009

Ostkaka på längden och på tvären!

Den Småländska traditionen är djupt rotad och ett Smålandskalas utan ostkaka är inget riktigt kalas. Och visst blev det både kalas och tabberas i lördags när finalen i SM i ostkaka gick av stapeln på Residenset i Växjö.

Bakom tävlingen, den fjärde i ordningen, står den ideella föreningen Ostkakans Vänner. En förening som vill ta tillvara det Småländska och med ostkakans som gemensam nämnare stärka Småland som varumärke. Ordförandeskapet i föreningen roterar mellan de tre Landshövdingarna i Kalmar, Kronobergs och Jönköpings Län. Ett uppdrag som skiljer sig från vardagens mer allvarsamma uppgifter. Tillsammans kan vi i våra roller stimulera till kreativa samtal, skapa mötesplatser, aktivera och marknadsföra Småland och det småländska näringslivet på ett utvecklande sätt.

Fler och fler intresserar sig för vår mattradition och tävlingen är ett sätt att lyfta fram det genuina mathantverket, samtidigt som kvalitén säkerställs. Intresset att delta är oerhört stort och kvalitén både i deltävlingarna och vid finalen var mycket hög. Färg, konsistens och smak är det juryn har att bedöma. En inte alldeles enkel uppgift med tio fantastiskt goda bidrag.

Årets ostkaka var jämnt gyllenbrun, med en mandelsmak och sötma som lyftes av den mjuka men fasta konsistensen. Vinnaren Sten Rommedal från Jönköping blev förstås strålande lycklig, det var tredje gången han tävlade, så den gamla devisen att trägen vinner håller än. Stort Grattis till Sten som nu får leverera ostkaka till Ostkakans Vänners årsmöte den 26 mars. Då är alla medlemmar välkomna till Residenset i Växjö. Inte medlem? Gå in på http://www.ostkakansvanner.se/!

Vill passa på att lyckönska tvåan och trean, Ingela Bäck, Nässjö och Oskar Andersson, Tenhult och hoppas att ni ställer upp nästa år igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar