söndag 29 november 2009

Nya traditioner och gamla

Julen är nog den mest traditionsrika tiden och min flytt till Växjö har inneburit många nya traditioner. Den första söndagen i advent har blivit helgen då hela familjen samlas på Residenset för härligt umgänge. Årets familjehelg började med succé. Det är inte mycket som slår Leif Sandbergs färgsprakande, humoristiska och fantastiska uppsättning av Glada Änkan. Särskilt kul var det förstås, för oss som har en anknytning till Vimmerby, att återse dirigenten Staffan Lundberg. Det blev en riktig helkväll på Konserthuset och en föreställning jag varmt kan rekommendera!

Efter gudstjänst i Domkyrkan, besök på Smålandsmarknaden i Museiparken och julshopping begav vi oss sent på söndagseftermiddagen till den gamla gården Tagel för traditionellt julkaffe. Med Landshövdingerollen följer det ärofyllda ordförandeuppdraget i stiftelsen. Våra styrelsemöten är välkomna avbrott i vardagen och traditionen att träffa gamla trotjänare före jul är något jag inte vill missa.

På Tagel har tiden nästa stått stilla och det är fantastsikt att träda över tröskeln, in till det gamla huset. Här står allt på samma plats som för över hundra år sedan, julpyntet, granarna och på hedersplatsen i salongen den urgamla julkrubban, som är en av Skandinaviens äldsta.
I en tid när tiden rusar och förändringstakten är snabbare än någonsin är det både magiskt och högtidligt att komma tillbaka till dåtiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar