måndag 12 september 2011

Affärschans USA, Omfamning, Mat och Vatten får bli rubrik för denna vecka
Efter en lyxig långhelg hemma på gården har jag laddat inför två ovanligt intensiva veckor.

SACC, Svensk Amerikanska Entreprenörskapsdagarna
Växjö och Kronoberg blir de kommande dagarna ett viktigt nav för nationella och internationella kontakter. På tisdag smygstartar de Svensk Amerikanska Entreprenörskapsdagarna, SACC, med ett mingel på Residenset. Från tisdag och fram till fredag kommer svenska och amerikanska företagare att få många chanser att utveckla affärsrelationer och vid seminarierna får vi ta del av varandras erfarenheter främst inom hållbar stadsutveckling, miljö- och klimat.

Upptäck likheter, hylla olikheter
Ett annat spännande projekt som sjösätts på onsdag är utställningen Embrace som med all säkerhet kommer att locka många. Läs mer på www.embrace.se om det spännande och unika initiativet som syftar till ökad förståelse för invandring/utvandring. Kända utvandrade svenska konstnärer ger sin bild av det nya och det gamla landet, kulturkrockar, skillnader och likheter. Många av dagens invandrare har gjort samma resa som våra egna utvandrare gjorde då Sverige var ett fattigt land. Vad har vi lärt och hur kan vi använda den erfarenheten för att lättare integrera nya svenskar i samhället? Kanske kan Embrace bli en mötesplats för den typen av viktiga frågor.

Maten i fokus
Med visioner kommer man långt. Landsbygdsminister Eskil Erlandssons vision om Matlandet Sverige har satt både maten och Sverige på kartan och Jordbruksministermötet i september 2009 var vår regions kick-off för en strategisk satsning på lokalproducerad, ren mat. I samverkan mellan Växjö kommun, Miljöresurs Linné, LRF och Länsstyrelsen arrangeras denna vecka ett stort matevent MAT2011 som lockar både producenter, konsumenter, politiker, beslutsfattare och journalister.

Möjlighet för många att delta
Det blir en både hektiskt och spännande vecka med chans till många möte. Den som inte bokat in sig på seminarierna kan ändå ta del av det som händer i Växjö. Mat2011 består av både seminarier och en stor matmarknad på Stortorget, som är öppen för alla. Embrace-utställningen i Utvandrarnas Hus, invigs på onsdag och kommer att vara öppen fram till januari 2012. Finalen i den nationella tävlingen Unga EKO-kockar sker i det stora MAT-tältet och pågår under i stort sett hela lördagen.

Vatten i olika former
Förutom de stora internationella och nationella eventen medverkar jag även i en hel del regionala aktiviteter – inleder Lagans Vattendag, medverkar vid invigningen av VIDA Hockeyarena och medverkar vid invigningen av naturreservatet Luberydsmossen.
Därefter börjar en ny vecka med insynsråd, möte med länets riksdagsledamöter, kick-off för det regionala ”Förenkla för företagen-projektet”, Vinnovas besök i länet och mycket mer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar