söndag 18 september 2011

Vilken fantastisk mathelg det blev!

Aldrig tidigare har maten stått i sådant fokus som idag. Trenden med ren mat är här för att stanna. Det visar inte minst det enormt stora intresset för MAT2011 – marknaden, utställningarna och workshopsen.

2008 hade vi en vision att sätta Småland på den kulinariska kartan i Europa. Det hela startade med att landsbygdsminister Eskil Erlandsson lyckades få EUs Jordbruksministermöte förlagt till Växjö och att ett antal offentliga och privata aktörer gemensamt satsade på att under varumärket Smålandsmarknaden visa upp lite av allt gott vi gör här i regionen.

Det nyvaknade intresset för ren och närproducerad mat har underhållits och utvecklats. För ett år sedan tog vi mod att skala upp Smålandsmarknaden till den marknadsplats, den arena som MAT2011 representerar. Under helgen samlade vi en mängd småskaliga matproducenter, vi skapade en arena för kunskapsutbyte och inte minst lyckades vi få värdskapet för den nationella finalen i Unga

Vinnare blev Dackeskolan i Mjölby men visst fanns det fler vinnare. Vinnare för att de redan vunnit de olika deltävlingarna och vinnare för att de valt ett spår som jag är övertygad om är det vinnande spåret – ren EKO-mat. Unga inspirerande och engagerade kockar som redan är föredömen för andra, de nya restauratörerna är redan mångas idoler.

Intresset både för maten på marknaden, för seminarierna och för finalen av Unga EKO-kockar slog alla rekord. Målet var 15.000 besökare och är vi försiktiga i våra beräkningar hamnar siffran på över 25.000!

Efter den lyckade satsningen vet jag att jag inte är ensam om att se fram emot nästa MAT-event i Växjö. Och vi ska fortsätta dra vårt strå till stacken!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar